Godziny otwarcia : pn. – pt. od 7.00 do 18.00

6.04 2022

5 sposobów na świąteczne przejedzenie

 

Na wielkanocne specjały czekamy cały rok, dlatego trudno im się oprzeć, gdy lądują na naszych stołach. Co zrobić, aby przyjemność z ich degustowania nie zmieniła się w przykrą dolegliwość? Przeczytaj zalecenia doktor Elżbiety Wypiór-Stenzel, naszego lekarza rodzinnego z NZOZ Puls-Med.

Technika „małych kroków”

Duży wybór potraw wzmacnia apetyt i skłania do ich próbowania nawet wtedy, kiedy żołądek jest już pełny. Aby nie dopuścić do przejedzenia możesz albo wykazać się stalową wolą i odpuścić sobie co drugie danie, albo zadbać o to, by na talerzu lądowały mniejsze porcje. Ten drugi sposób pozwoli ci cieszyć się świątecznym menu i zminimalizuje ryzyko wystąpienia niestrawności. - Różnorodność potraw kojarzonych z tymi świętami jest zdumiewająca. Wszystko to smaczne, pachnące, pięknie przystrojone, ale niestety ciężkostrawne i kaloryczne. Musimy pamiętać, że talerz żurku z białą kiełbasą to około 600 kcal, a kawałek mazurka czekoladowego oceniam na 550 kcal. Dlatego aby spędzić Wielkanoc w dobrym samopoczuciu, nie zapominajmy o rozłożeniu posiłków na pięć porcji – mówi Elżbieta Wypiór-Stenzel, lekarz z NZOZ Puls-Med w Rybniku.

Jedzenie z głową

Nawet w świątecznym czasie warto pamiętać o prawidłowych nawykach żywieniowych. Unikaj potraw, które na co dzień źle na ciebie wpływają. Nie zapominaj o takich przyprawach jak majeranek, kminek, koper - dzięki nim świąteczne dania będą mniej dokuczliwe. Zanim twój przeciążony układ trawienny zacznie się buntować zastanów się również, czy warto ulegać presji współbiesiadników nakłaniających do spróbowania kolejnych przysmaków. Przecież w świętowaniu chodzi o przyjemność, a nie o problemy zdrowotne.

Zdrowe oszustwa

Wydaje się, że przy obfitości mięs i słodkich ciast, świąteczne sałatki to lekkie jedzenie. Nie do końca jest to prawda. - Sałatki bywają podstępne, bo o ile same jarzyny są niskokaloryczne, to już w połączeniu z sosami lub domowym majonezem stanowią niebagatelną dawkę kalorii. Gdzie się da, warto „oszukać” potrawy niskokalorycznym jogurtem. Idąc tym tropem wędliny także dobierajmy w przemyślany sposób. Szynka drobiowa ma o połowę mniej kalorii od wieprzowej, niebezpieczeństwo dla obwodu talii stanowi też baleron, ale prawdziwym rekordzistą energetycznym jest pasztet. Bywa bardziej zdradliwy od porównywalnej porcji mazurka – wyjaśnia pani doktor Elżbieta Wypiór-Stenzel .

 

Domowa kuracja

Jeśli zaczniesz odczuwać konsekwencje przejedzenia, spróbuj zmierzyć się z nimi domowymi sposobami. Najprościej zrobić sobie jednodniową przerwę w jedzeniu i czekać, aż objawy miną. W przypadku nudności i biegunki dobrze jest wypić sok z czarnych jagód albo herbatę rumiankową lub miętową. Zaleca się też pić dużo wody mineralnej. Na rozkurczenie bolącego brzucha korzystnie zadziała gorąca kąpiel, a w ostateczności dostępne bez recepty leki żółciopędne (np. Raphacholin).

Na deser ruch

Choć marcowa aura nie zachęca do długich spacerów, warto postawić na ruch, ponieważ wysiłek fizyczny pobudzi organizm do efektywniejszego trawienia. Kilkudziesięciominutowa przerwa w świątecznym ucztowaniu połączona z ruchem to dobry sposób na spalenie kalorii. To może być spacer, bieganie, popularny nordic walking, czy rodzinne szukanie oznak wiosny w okolicy. Siedzenie za stołem zdecydowanie nie sprzyja walce z przejedzeniem. - Nie zapominajmy o ruchu, wydatek energetyczny marszu to ok. 3kcal/60 min/kg masy ciała, a jazdy na rowerze 4,4 kcal/60min/kg masy ciała. Tak więc nawet tradycyjny spacer z bliskimi poprawi nastrój i przyspieszy trawienie – dodaje pani doktor.

Tag: wydarzenia porady

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.